Denna webbplats riktar sig till allmänheten i Sverige

Njurarna och diabetes

Senast uppdaterad:

08 maj 2025

Diabetes – en riskfaktor för njursjukdom

Diabetes kännetecknas av högt blodsocker. Orsaken är att kroppens insulinproduktion helt upphört eller att insulinproduktionen inte räcker till för kroppens behov. Insulin är ett hormon som hjälper till att ta hand om det socker som finns i vårt blod.

Om blodsockret varit förhöjt under en längre period kan njurarna påverkas. Höga nivåer av blodsocker kan skada njurarna och deras funktion försämras.

Genom aktiv behandling vid diabetes och genom att sätta in behandling vid tidiga tecken på njurskada kan utvecklingen av njursvikt förebyggas eller fördröjas.

Om du har diabetes är det viktigt att ditt blodsocker ligger på rätt nivå. Ett kontrollerat blodsocker kan minska risken för hjärt-kärlsjukdom och skador på blodkärl, nerver, ögon och njurar. Prata med din läkare om vikten av en årlig kontroll av njurarnas funktion.

Illustration av en läkare med ett stetoskop runt halsen.

Prata med din läkare

Om du har diabetes, högt blodtryck eller någon hjärt-kärlsjukdom har du förmodligen redan en etablerad läkarkontakt. Har du frågor om när det senast gjordes en kontroll av dina njurar, eller vill boka en tid för en årlig genomgång, bör du därför vända dig till din vanliga läkare.

Har du idag ingen regelbunden kontakt med vården, kontakta din vårdcentral och fråga om möjligheten att göra en hälsoundersökning där även en kontroll av njurarna ingår.

Illustration av checklista med förstoringsglas.

Screening

Hos personer med en förhöjd risk att utveckla njursjukdom ger en kontroll av blodtryck, halten kreatinin i blodet och urinprov en möjlighet att upptäcka kronisk njursjukdom tidigt. Om man har diabetes, högt blodtryck, hjärt-kärlsjukdom eller opererat bort en njure rekommenderas screening.

Illustration av tio personer varav en är markerad med grått.

Andra i samma situation

I Sverige beräknas en av tio ha nedsatt njurfunktion. Diabetes, högt blodtryck och hjärt-kärlsjukdom hör alla till våra stora folksjukdomar. Du är med andra ord inte ensam. Vill du komma i kontakt med andra i samma situation som du, kan du vända dig till Njurförbundet som är en patientorganisation för personer med olika njursjukdomar.

Till Njurförbundets hemsidaExtern länk

Utforska allt om njursjukdomar

En man på cykel i höstmiljö.

Symtom

Man märker sällan om njurarna börjar svikta då tecken på njursjukdom ofta är diffusa. När de första symtomen uppstår brukar sjukdomen vara i ett senare stadium.

Läkare håller en hand på en patients axel.

Behandling

Det finns idag ingen behandling som botar kronisk njursjukdom, däremot finns det läkemedel som kan bromsa försämringen av njurarnas funktion.

Äldre kvinna och man står vid ett fönster och tittar ut.

Diagnostisering

Det finns ett antal olika prover som kan ge en indikation om du har njursjukdom. Vid en kontroll mäter man blodtrycket, tar ett blodprov och lämnar ett urinprov.

Personer promenerar i en solbelyst stadsmiljö.

Orsak

Försämring av njurfunktionen och njursvikt kan bero på flera olika saker.